Tagi: , ,

Wielkosobotnie święcenie pokarmów w farze św. Zygmunta

Słoneczne choć chłodne przedpołudnie, sprzyjało ostatnim przedświątecznym zakupom. W Szydłowcu było dziś gwarnie i tłoczno. Wielki ruch panował koło kościołów, tak było na Rynku Wielkim, ale to już za sprawą tradycyjnego wielkosobotniego święcenia pokarmów. W świątyni farnej pokarmy święcił ks. Norbert Skawiński.

Kapłan składał także życzenia wielkanocne: w imieniu księży i sióstr pracujących w Parafii św. Zygmunta w Szydłowcu. Zachęcał do nawiedzenia i modlitwy przy Bożym Grobie. Zapraszał na wieczorna Liturgię Wigilii Paschalnej o godz. 18, a także szczególnie na Mszę Świętą Rezurekcyjną, która rozpocznie się w niedzielny poranek o godz. 6.

Wielka Sobota to czas milczenia, w obliczu krzyżowej śmierci Jezusa Chrystusa i Jego złożenia do grobu. W polskiej tradycji jest dniem święconego. Święcony jest ogień i woda, w czasie wieczornej liturgii. W ciągu dnia święcone są pokarmy. W tradycyjnym koszyczku znaleźć można różne pokarmy przeważnie jajka, wędliny, wielkanocne ciasta, słodycze, a nawet staropolskim obyczajem nalewki, miody pitne, wódki, piwa i wina. Na szczególna uwagę zasługuje zwyczaj pieczenia wielkanocnych bab i mazurków, które są polskim specjałami.

Wielka Sobotę, to czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Pańskie, wieńczy wieczorna liturgia i poranek Wielkiej Niedzieli, kiedy to odbywają się w kościołach Rezurekcje. Nabożeństwo to bierze swą nazwę od łacińskiego rezurrecio – zmartwychwstanie.

Najświętszy Sakrament jest wynoszony z grobu i w procesji ze świątyni, ze śpiewem niesiony publicznie trzykrotnie wokół kościoła. W naszym mieście procesja idzie naokoło Rynku Wielkiego. Kiedyś towarzyszyły procesji, oprócz bicia dzwonów, także wystrzały z dubeltówek i innych tego typu urządzeń. W bliższych nam czasach strzelały petardy i korki. Obecnie zostały tylko dzwony i na szczęście Miejska Orkiestra Dęta. Po Mszy rezurekcyjnej, w domach spożywane są śniadania wielkanocne ze święconych potraw.

Wesołych Świąt!


Dodaj Komentarz